Eilen oltiin Turvesuolla saamassa toko-oppia koko päivän ajan Jessica Svanljungin ohjastamana. Briardeja mukana oli tyttöjen lisäksi Oona ja Bertta. Lisävahvistuksena Eppu berni ja Reiska tibbe. Oli kyllä taas hurjan antoisaa!

Taran kanssa otettiin ruutua, kaukoja ja tunnaria. Momo sai ruutua ja luoksetulon pysähtymistä.

Tara ensin:

Ruudussa Tara yllätti Jessican, kun ruokakuppi mamman takana toimikin ;). Saatiin vinkiksi: Alkuun aina helppo muistinvirkistämiseksi. Koira oppii juuri sen kohdan mikä sille on opetettu. Eli jos olen palkannut sen mistä kohdasta sattuu, se ei ole oppinut oikeaa kohtaa. Taralle voisikin ottaa alustan takaisin käyttöön, se ei ole ihan varma paikastaan ruudussa. Vaihtelua ja helpottamista matkassa kun ei onnaa. Oma katse ruutuun päin lähetettäessä, ei koiraan (tämä pätee ihan kaikkiin eteenpäin lähetettäviin liikkeisiin).  

Kaukoissa saatiin vinkiksi kärsivällisesti hioa läheltä liikettä (ongelmat paikallistuivat juuri siihen seiso-maahan sekä seiso-istumiseen) liikemuistiin. Matkan kasvattaminen ihan vähäsen kerrallaan. Lisäksi maahan käskylle voisi tässä keksiä ihan uuden käskysanan. Kyllä se sieltä jossain vaiheessa. Lisäksi käskyjen antaminen raaauhaaallisesti ja hitaasti (mikä teki heti muutoksen tekemiseen). Mikäli Tara pyrkii kääntymään takapalkalle, viereen tötsät estämään.  

Tunnari olikin sitten se kinkkisin. Jessicakin sai huomata, että Tara ei ihan oikeasti käytä nenäänsä yhtään, siis yhtään, mikäli mukana on useampi kapula. Ohjeeksi saatiin se mitä olen jo pitkään pohtinut (verkko, jossa vieraat kapulat ovat kiinni). Tosin ongelma on edelleen sama, jonkun muun pitää koota juttu, ja siinä homma menee vaikeaksi. Nooh, ehkä sitä saa jonkun houkuteltua. Lisäksi saatiin lopulta onnistuminen, kun Jessica laittoi ensin keon vieraita maahan. Sitten piilotin oman jonkin matkan päähän keosta. Tara kyllä huomasi keon, mutta haki siitä huolimatta omansa. Ehkä se tästä...

Sitten Momo. Momon kanssa oli vähäsen vaikeaa kaivaa esiin normiongelmia, kun se ei ollut oikein oma itsensä. Teki kaiken aika hitaasti ja heti kun pysähdyttiin hetkeksi, Momo aloitti raivoikkaan astumisen.

Pysäytykset eivät onnistuneet nytkään, pitkän tauon jälkeen. Ei auttanut matkan lyhentäminen tai mikään muukaan. Ohjeeksi auktoriteettiä peliin ja seisomisen vahvistamista muuten edelleen. Pitää vaan kokeilla eri keinoja. Ruudussa seiso käsky heti kun Momo kupilla. Joku bläkautti tuli, enkä muista millään mitä muuta tehtiin, mutta kirjoittelen lisää jos muisti palautuu.

Oona otti merkille menoa ja Bertta ohjattua noutoa, joten saatiin peruspohja lähteä jossain vaiheessa opettamaan niitäkin. Ja muutenkin, kuten aina aiemminkin, parhaat opit taisivat taas tulla muita katsoessa.